Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Εξεταστέα ύλη ΑΟΘ 2016

Εξεταστέα ύλη όλων των μαθημάτων για το 2016 στον παρακάτω σύνδεσμο:


Το ΑΟΘ, τελευταίο και καταϊδρωμένο, με ίδια (μικρή) ύλη με την περσινή αποτελεί επιλεγόμενο μάθημα του προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Μερική απαξίωση των οικονομικών σχολών, την εποχή που τα πάντα γίνονται για τη διεθνή και εγχώρια οικονομία, οι μαθητές που θα εισέρχονται στις οικονομικές σχολές δε θα γνωρίζουν (και πάλι) στοιχειώδεις και βασικές έννοιες Μακροοικονμίας. Κρίμα...

Το καλό βέβαια με τους μαθητές που θα επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, είναι πώς η ύλη είναι βατή και "πολυδουλεμένη" και με σωστή καθοδήγηση και προετοιμασία από ένα ειδικό με πείρα ετών στο μάθημα αυτό, θα γράψουν σίγουρα άριστα (90+)! Με 1,5 ώρα μάθημα την εβδομάδα και 2 ωρίτσες διάβασμα, ξέρεις ότι θα γράψεις! 

Μετά χαράς να συνδράμω στην προετοιμασία σας για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, όπως άλλωστε κάνω τόσα χρόνια με επιτυχία!

Με εκτίμηση, 
Λ. Μυλωνάς - Οικονομολόγος εκπαιδευτικός

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Απαντήσεις και Θέματα ΑΟΔΕ ΕΠΑΛ 8/6/2015

Δείτε τα θέματα εδώ.

Ενδεικτικές Απαντήσεις
Σχολιασμός Θεμάτων
Τα θέμα ήταν σαφώς διατυπωμένα και χαρακτηρίζονται μέτριας δυσκολίας. Οι πολύ καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην απάντησή τους. Το 70-75 μπορούσε να το προσεγγίσει εύκολα ακόμα και ένας μέτρια προετοιμασμένος μαθητής.

- Το θέμα Δ1 είχε ξαναπέσει και το 2010 (και πάλι ως Δ1)
- Τα Σ/Λ-Π/Ε έκρυβαν "παγιδούλες"
- Το θέμα ανάπτυξης Β, ήταν από το 1ο κεφάλαιο και εύκολο σχετικά. Ειδικά το Β2, ήταν το 1ο πράγμα που διαβάζει ένας μαθητής που ανοίγει το βιβλίο.
- Το επίπεδο δυσκολίας ανέβασαν οι ερωτήσεις Γ2 και Δ2. 
- Το Γ2 (χωρίς να είναι δύσκολο) ίσως είναι το τελευταίο ερώτημα που περιμένεις να ζητηθεί από το 3ο κεφάλαιο. 
- Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται στην αποστήθιση του 4ου κεφαλαίου (είναι κακογραμμένο και δυσνόητο η αλήθεια). Όσο αναφορά λοιπόν το ερώτημα Δ2, αν και ίσως ήταν το μόνο που θα μπορούσε να ζητηθεί (αυτό και ο ορισμός της Οργανωσιακής Μάθησης) μιας και τα υπόλοιπα έπεσαν πέρυσι ή στον ΟΕΦΕ, δεν ξέρω πόσοι μαθητές θα ασχολήθηκαν με την αποστήθισή του... Ήταν και στην τελευταία σελίδα... 13 μόρια έπιανε πάντως.
Επιμέλεια Απαντήσεων
Λ.Μυλωνάς - Οικονομολόγος

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Απαντήσεις και Θέματα ΑΟΘ ΙΙ ΕΠΑΛ 4/6/2015

Δείτε τα θέματα εδώ.
Ενδεικτικές Απαντήσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
- Τα θέματα ήταν σαφή και βατά. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην επίλυσή τους.
- Για πρώτη φορά οι ασκήσεις κάλυπταν τόσο μεγάλο μέρος των μορίων. Η άσκηση Γ1 έπιανε 15 μόρια, το Γ3 ουσιαστικά είναι ο τύπος του ανατοκισμού που χρησιμοποιούμε στις ασκήσεις (4 μόρια) και ολόκληρη η ομάδα Δ (25 μόρια), σύνολο 44 μόρια, έναντι 56 θεωρίας.
- Η θεωρία λοιπόν παραγκωνίστηκε και ήταν σχετικά μικρή σε έκταση απαντήσεων, καθώς από τις τέσσερις ερωτήσεις ανάπτυξης (Β1, Β2, Β3, Γ2), οι Β1 και Β3 ήθελαν κάποια ανάπτυξη και αυτή όχι ιδιαίτερα μεγάλη. Στη Β2 αρκούσαν 3 παραδείγματα από τα 4 του βιβλίου και η Γ2 ήταν πάλι ονομαστικά οι βασικές λειτουργίες του χρήματος.
- Οι ασκήσεις απαιτούσαν αρκετές πράξεις, εύκολες οι περισσότερες, αλλά μην ξεχνάμε πως τα παιδιά του ΕΠΑΛ δυσκολεύονται αρκετά στις πράξεις.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΟΘ 2/6/15

Δείτε τα θέματα εδώ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
- Τα θέματα ήταν βατά. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Αναμένεται να έχουμε ένα ποσοστό αριστούχων (90+) στα συνηθισμένα επίπεδα (περίπου 25%).
- Η θεωρία από τα αναμενόμενα, η ομάδα Α χωρίς ιδιαίτερες παγίδες. Τις άλλες δύο χρονιές που είχε ζητηθεί η ίδια θεωρία Β1.β., είχε ζητηθεί μόνο, χωρίς κάποιον άλλο προσδιοριστικό παράγοντα ζήτησης όπως φέτος. Ίσως για αυτό να ήταν σχετικά πιο μικρές οι ασκήσεις.
- Το θέμα Γ, αν και δυσκόλεψε μερικούς (κυρίως το Γ3 με τα ασφάλιστρα και το Γ4), δεν είχε μεγάλη έκταση και οι πράξεις του ήταν εύκολες.
- Το θέμα Δ ήταν πιστή εφαρμογή του βιβλίου με κατώτατες τιμές, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι αριθμοί ήταν καλοί.
Λευτέρης Μυλωνάς - Οικονομολόγος Εκπαιδευτικός